På Norsk  

MAISHA MEMA Child Sponsorship Program er en avdeling av Maisha Mema Ltd., ledet av et norsk-sveitsisk ektepar (se Who We Are).  Det er dermed naturlig å presentere en del informasjon på hhv norsk ("På Norsk") og tysk ("Auf Deutsch").  Det finnes i tillegg en registrert interessegruppe i Sveits, og en uformell støttegruppe i Norge (se nederst på denne siden).  Du finner også linker til nyhetsbrevene på denne siden. 

Navnet 'Maisha Mema' [uttales maisja mema med trykk på i'en i Maisha og e'en i Mema] betyr 'Bedre Liv', og sier med to ord hva vi ønsker for barna vi jobber med: Vi ønsker å gi dem et Bedre Liv.  Forhåpentligvis kan Kiswahili-navnet også bli et kjent begrep i Norge og andre steder - Maisha Mema - Bedre Liv - Better Life (engelsk) - Besseres Leben (tysk) - une Meilleure Vie (fransk) [kan du oversette til flere språk tar vi gjerne imot!!]

Sjekk Artikler om Maisha Mema (fra aviser etc.)

 

 

 

 

     

Vi har flyttet på landet!  Maisha Mema familien har endelig fått sin egen eiendom.  Se New Childrens Home Tigoni.htm (på engelsk) om hvor vi nå bor!

 

 

 

Joseph, vår gartner / vaktmann med hodekål som han har fått frem.  Og der er mye mer i kjøkkenhagen :-)

 

Maisha Mema’s visjon er:

Å hjelpe barn og unge fra slummen i Nairobi til å bli ressurspersoner i nærmiljøet, ved å gi dem:

- Et trygt sted å bo (Maisha Mema – Familien)

- Skole, klær, medisinsk omsorg og mat

- Kjærlighet, trygghet og et bedre selvbilde

   

 

Gjestebok!

(klikk på linken!)

 

Maisha Mema har ansvaret for nærmere 300 barn:

  • 35 av barna bor i Maisha Mema - Familien i Tigoni – og er alle i skole

  • Omkring 230 barn fra Soweto-slummen er i skole

  • Over 30 andre barn er i skole

  • I tillegg kommer vi i kontakt med mange andre barn i Soweto.

 
     

Maisha Mema Familien:

Barna som vi hjelper, kommer fra både slummen og gata.  Noen av dem bor sammen med oss i Maisha Mema - Familien, og er bokstavelig talt støttet med alt fra mat til skole, tak over hodet, medisinsk behandling, turer, kirkegang på søndag, samlingsstunder, lese historier sammen, se en video en gang i blant og mange andre ting.  Men de må også delta i matlaging, oppvask, vaske border, re sengene, vaske klærne deres osv.  Med andre ord: Maisha Mema - Familien fungerer som en normal familie! (og er registrert som barnehjem under Children's Department).

Alle barna våre går på offentlig skole, sammen med 'normale' barn - og de gjør det bra!  Trygghet er et nøkkelord for Maisha Mema - Familien, ettersom disse barna har en bakgrunn som er mildest talt utrygg! 

Ansvarlige for Fadderprogrammet er Jonny Mydland, teolog, kretssekretær i Blå Kors Stavanger krets 1991-1997, og nå "Director of Children's Charitable Institutions" (som det heter så fint på kenyansk...).  Han har bodd i Kenya siden august 1997, og er gift med Marianne Haldimann Mydland, utdannet innen handel og administrasjon.  Hun jobbet over 5 år med det kristne dramateamet Covenant Players, og har bodd i Kenya siden april 1999.  Ingen av dem får lønn fra Maisha Mema, men er støttet fra deres hjemland.

Vi har 7 medarbeider i Maisha Mema - familien i Tigoni, og 6 i Soweto (se nedenfor) inkludert sosialarbeideren vår som også er leder av Klubbhus-programmet - alle kenyanere.  Frivillige arbeidere kommer også for kortere eller lengre perioder (se Volunteers), og er da hovedsakelig knyttet til familien i Tigoni.  I tillegg kommer folk fra nær sagt hele verden for å besøke oss, og bor sammen med Maisha Mema - Familien i Tigoni :-)

Vi tror på nære relasjoner!

 

 

 

I Maisha Mema foretrekker vi å tenne et lys i stedet for å forbanne mørket! Hva vi gjør, kan kanskje fortone seg som en dråpe i havet, men betyr alt for de barna som får en sjanse i livet!

   

Nære relasjoner betyr også gjestfrihet!  Vi får besøk av en god del enkeltpersoner, men også grupper.  Julie på bildet til venstre var del av en amerikansk ungdomsgruppe fra en menighet i Columbia, Tennessee, som besøkte oss sammen med pastor deres i 2004.  Og draktene som fotballjentene våre bærer, er gave fra Laksevåg Sport!

 

Maisha Mema konsentrerer seg om det enkelte barn!

Ofte finnes det ikke noen reell forskjell mellom et 'slumbarn' og et 'gatebarn', ettersom mange av barna i slummen bare driver rundt uten noen ting å gjøre.  Å hindre disse barna fra slummen i å ende opp på gata, er ofte en meget god investering! Derfor har vi

KLUBBHUSET I SOWETO

Omkring 230 barn er tilknyttet Klubbhuset i Soweto.  De eldste går på gymnaset og er i Klubbhuset bare i feriene.  De andre får hjelp med leksene, får enkel undervisning, driver med leker, sang, drama, kunst og håndverk, akrobatikk, sport og andre aktiviteter.  Vi dekker også medisinske utgifter for barna i programmet, og har et opplegg også for foreldrene der de blir orientert om forskjellige sider av det å kunne forbedre sin egen situasjon.  Vi har også flere fotballag for gutter og jenter, og vi håper å utvide sportsaktivitetene ytterligere. For mange barn er Klubbhuset et slags tilfluktssted.  Å lære å lese og skrive, drive med leker og sport, tegne og drive med andre morsomme ting, er et meget godt alternativ for å drive gatelangs!

For mange av barna begynner fremtiden i Klubbhuset!

Sjekk Club House for mer informasjon!

 

 

 

 

 

 

 

Vil du hjelpe?

Her er noe av det du kan gjøre:

   

Støtt et barn i Soweto med skolegang og medisinsk omsorg: Dette koster minimum NOK 200,- i måneden - men vi er veldig glade for en ekstra 50-lapp eller to hvis du kan :-) og vil dekke det barnet trenger for å gå på skole (skolepenger, bøker, uniform etc) og lunsj tre ganger i uken på skolen + lunsj i Klubbhuset lørdag.  Vi setter deg også i kontakt med barnet, slik at du føler det er 'ditt'!

Støtt et barn i Maisha Mema familien med 'alt': Dette koster normalt sett NOK 700,- i måneden, og vil i realiteten dekke alt av hva barnet trenger for å gå på skole (skolepenger, bøker, uniform etc), mat, seng, omsorg - kort sagt som i enhver familie.  Også her setter vi deg selvsagt i kontakt med barnet, slik at du føler det er 'ditt'!  Siden disse barna er såpass 'dyre', er dette ideelt for små foreninger og lag, eller en storfamilie som går sammen om et barn. 

Gi materiell for arbeidet i Klubbhuset: De forskjellige aktivitetene i Klubbhuset koster penger.  Ved å bidra med penger til å kjøpe de tingene vi trenger, eller ved å gi oss tingene direkte (ofte litt mer komplisert på grunn av vekt på bagasje og høy toll i Kenya…), bringer du håp og glede til disse barna!  Vi trenger skolebøker, materiell, sportsutstyr, verktøy og ellers alt som kan tjene arbeidet!

Gi av din tid! Hvis du ønsker å gjøre noe for Maisha Mema, eller har andre idéer eller forslag - skriv til oss!  Vi er sikker på at du har evner og anlegg som du kan bidra med til beste for barna!

Spre informasjon om Maisha Mema! Hvis du skaffer oss nye faddere eller sponsorer, har du brukt tiden din bra, og flere barn får en sjanse! :-)

Be for oss!  Barna og de voksne i Maisha Mema trenger venner som tenker på oss - i et daglig liv som ikke alltid er lett å håndtere alene!

 

 

 

 

 

Byggeprosjekt(er)!

Fra vi startet arbeidet blant slum- og gatebarn i januar 1999, har oppførelsen av et senter vært i planene våre.  Men ettersom vi ganske plutselig ’tok over’ omkring 20 barn uten at vi hadde støtte for dem den gangen, har mye tid vært brukt til å sikre finansieringen av de løpende utgiftene i Maisha Mema.  Vi ønsker selvsagt også å videreutvikle arbeidet til å nå flere barn.  Og nå har vi altså omkring 280 barn i prosjektet vårt, hvorav 20 som vi bor sammen med.

Vi lokaliserte og sikret 8 mål flatt land ca 20 minutters kjøring fra sentrum av Nairobi for dette formålet, midtveis mellom Soweto-slummen, der hovedarbeidet vårt er, og skolene som over 100 av barna våre går på.  Men ting er ikke alltid like lett i Kenya, og den tidligere ordføreren i Nairobi prøvde å stjele tomtene... (!)  Vi regner med å vinne den rettssaken.  Men i mellomtiden kjøpte vi i midten av 2011 en mye større tomt (32 mål!), bygget om og renovert bygningene der, og bor nå sammen med over 30 barn i landlige omgivelser i Tigoni ca 40 minutters kjøretur fra Nairobi sentrum!  Se nyhetsbrevene 2011-2012 om dette og maisha_mema_family.htm (engelsk).

Videre bygger vi et Klubbhus nummer 2 i Soweto-slummen ettersom antall barn stiger og stiger og vi vokser ut av det eksisterende Klubbhuset.  Det nye Klubbhuset ligger mer eller mindre rett over gaten for det "gamle", har to etasjer, og er ganske romslig. Følg med på nyhetsbrevene fremover om dette også.

 

 

I Tigoni har vi mye natur inkludert skog på eiendommen vår, og både barna våre og besøkende har anledning til å "gå på tur" :-)

Maisha Mema i Norge

Maisha Mema har foreløpig ikke - som i Sveits - en registrert interessegruppe.  Vi ber dere ta direkte kontakt med oss på e-mail info@maishamema.org.

De som ønsker mer informasjon i Norge kan også kontakte  Pål Albro (se under Who We Are), e-mail: pal@albro.no eller ta direkte kontakt med oss i Kenya: info@maishamema.org

 

Søsken fra Klubbhuset for noen år siden :-)

     

 

Nanset Tensing besøkte oss i juni 2010. 

Se deres referat her!

 
     

   

 

Vi hadde i oktober 2006 besøk av en klasse fra Solborg Folkehøyskole i Stavanger.

Elevene satte pris på kontakten med barna!  Her er noen av barna i Doonholm-familien vår sammen med studentene.

 

Les inntrykkene til en av eleven her

 
     

 

 

Fred og Jonny besøker Askøyskolene hver april.  Her er Fred april 2008 sammen med to jenter på Florvåg skole og under ser vi banneret på Strusshamn skole.  Begge skolene (av i alt 6 skoler på Askøy som nå støtter Maisha Mema) hadde arrangementer med løping og andre aktiviteter for Maisha Mema mens Fred og Jonny var der.  Takk til alle elever, lærere og foreldre for alt dere gjør for barna i Nairobi!

 
     

 

Sharons bestemor kom på besøk fra landsbygda i februar 2009, og bodde hos oss noen dager.  Hun hadde ikke sett barnebarnet på 5 år, og det ble et hjertelig gjensyn.  Sharons fadder, Birgitte, var også glad for å møte bestemoren, ettersom hun besøkte Maisha Mema og Sharon.  Birgitte sørget også for at barna var opptatt med diverse kunst og håndverk - slik som John, Mwende og Richard.  Tegning, perlearbeid og modellering var på programmet.  Birgitte kommenterer: "Der er flere nye familiemedlemmer, og det er så godt å se at disse inkluderes og er trygge her.  Faktisk er en ny generasjon på vei til å vokse opp, og det er også hyggelig å se at noen av de som før bodde her kommer tilbake og hilser på". 

 

 
     

 

Solidaritetsaksjon for Maisha Mema på Østerås Ungdomsskole i Oslo 2009!

Lærer Merete Lien Utaker skriver om Gi-en -dag aksjonen: "Nå er det fullt engasjement på Østerås Ungdomsskole. Solidaritetsgruppen består av 17 elever fra 10 trinn og de har ansvar for alt PR opplegg rundt aksjonen. De har laget en gripende PowerPoint med musikk, film og bilder, en quiz til de andre klassene og har fått sponset masse premier til ulike konkurranser. Artikkel om aksjonen kommer i lokalavisen der arbeidsgivere oppfordres til å gi elevene jobber den 16 juni. Da skal alle elevene jobbe en dag og målet er å totalt få inn kr. 100.000 til Maisha Mema!

 

 SAFARI !

(klikk på linken!)

     

Linker til sider som omtaler Maisha Mema (norsk):

Tips oss!

Solborg Folkehøgskole, april 2007:

http://solborg.fhs.no/nyheter/40-000-til-maisha-mema

Visjon 08, Frikirkens Barn & Unge sitt stevne i Stavern:

http://www.fribu.no/sider/tekst.asp?side=438

Se hva eleven fra Askøy Videregående Skole skriver om besøket i Maisha Mema i oktober 2008 her!

 

Les gjerne artikkelen om "Churches Retool Mission Trips".  Dette er en meget interessant og tankevekkende artikkel for alle som ønsker å reise til et 3.verdenland for å "hjelpe" ... !

 

 

 

Sjekk gjerne gjesteboken vår! (vi husker ikke alltid å få folk til å skrive i den...)

Konserter

 

Vi hadde i september 2005 konserter med Hans Inge Fagervik, Poul Jensen med venner fra Danmark og Fred og Jonny. Se plakaten her!

 

I september 2006 hadde vi konserter med koret Korall fra Randaberg + Fred og Jonny.

Se plakaten her!

 

I september 2007 satte vi sammen en gruppe for konsertene: Kari Arnøy (sang), Lars Idar Rygg (bass), Olle Hemdorff (gitar), Jonny Mydland (sang) og Rune Øygard (piano). Se plakaten her!

 

I september 2008 brukte vi samme besetning på konsertene som forrige år: Kari Arnøy (sang), Lars Idar Rygg (bass), Olle Hemdorff (gitar), Jonny Mydland (sang) og Rune Øygard (piano).  I tillegg var Lars Helgeland med på gitar. Se plakaten her!

 

I september 2009 var det tredje året vi brukte det som etter hvert har blitt "Jonny's gruppe": Kari Arnøy (sang), Lars Idar Rygg (bass), Olle Hemdorff (gitar), Lars Helgeland (gitar), Jonny Mydland (sang) og Rune Øygard (piano).  Se plakaten her!

 

I september 2010 og 2011 var koret Amazing fra Stavanger med oss i tillegg til "Jonny's gruppe".  Sistnevnte gruppe har også blitt forsterket med Tor Moen Tønnesen på percussions.  I 2010 var også en afrikansk trommegruppe med, og i 2011 Los Inmigrantes, en latinamerikansk gruppe der blant annet Olle Hemdorff og Tor Moen Tønnesen er med.

 

I september 2012 hadde vi konserter med "Jonny's gruppe" i løa til Malvin Sandanger på Erås på Fogn, og i Riska kirke.  Visesangeren Tormod Tørresdal var også med oss disse gangene.  Så hadde vi konsert i Bekkefaret kirke med "Jonny's gruppe" og Los Inmigrantes, - og koret Senex fra Kvernavik med Power Gospel :-)  Dette er gamle Rock med Einar Arne Garlid i spissen, - men nå i voksenversjonen :-)

 

I september 2013 ble country & western artisten Bjørn Wikøren med oss til Fogn og løa til Malvin Sandanger, sammen med "Jonny's gruppe".   Koret Korall fra Randaberg + "Jonny's gruppe" hadde så konserter i Grødem kirke og Bekkefaret kirke.  Los Inmigrantes var også med oss i Bekkefaret.

 

I forbindelse med konsertene i september 2014 fikk endelig "Jonny's gruppe" et navn: Better Life Band :-)  Gruppa hadde konsert i St Petri kirke.  I Grødem og Bekkefaret kirke fikk vi med oss Sola Kammerkor, eminent ledet av Ernst Monsen på piano.  Los Inmigrantes var igjen med oss i Bekkefaret.

 

 

ter

Møteserien, skolebesøk osv.

som vi hadde i april 2008.  Se her.

Og april 2009 - se her.

April 2012 - se her.

Eksempler på Jonny og Fred's "Meet the people tour" :-)

 

For mer informasjon, skriv til oss:

info@maishamema.org,

jonny-m@maishamema.org eller

marianne-h-m@maishamema.org

   
 

Top of Page

Home